#1 19-02-2011 12:19:09

Casper
Gebruikers
Geregistreerd: 02-05-2008
Posts: 2,176

Verslag NCC race 1 2011 Van der Ende Poeldijk

cpoint.jpg

njikv.jpg

Verslag NCC race 1 VanderEndeRacingInn Poeldijk
Verslag door dhr. Van der Laars

Zondag 13 februari was het zover: de eerste NCC kartrace van het seizoen. Het NK KIDS racing vanaf 10 jaar. De rest van het seizoen zullen de wedstrijden gecombineerd worden met die van de IKK, maar vandaag rijdt de NCC dus alleen. O.a. Tim Bultman en Max de Bruijn zijn uit de NCC verdwenen, maar daar zijn nieuwe gezichten voor teruggekomen. Bovendien hebben een aantal bekende rijders zich dit seizoen duidelijk verbeterd. Het is dus de vraag hoe de krachtsverhoudingen dit jaar zullen liggen.

De NJIKV rijders in Poeldijk hebben de zondag ervoor  getraind op starten en kwalificeren als voorbereiding op deze race. Poeldijk is met 1300 meter de langste indoor kartbaan van Europa. De top rondetijden liggen hier rond de 1 minuut en 5 seconden. De kwalificatie in de NCC duurt 5 minuten, dus dat zijn 4 rondjes... Gelukkig laat de organisatie iedereen eerst een ronde rijden voordat de klok wordt gestart, dus dat scheelt weer een rondje. De tijdwaarneming zit in Poeldijk vlak voor bocht 1, op een punt waar je normaal al aan het remmen bent voor de bocht. Maar je kunt natuurlijk ook een keer wat laat remmen.... Scheelt weer een paar tienden. Met deze truc weet Maarten van der Laars zich met een knappe 1:05:615 op de poleposition te plaatsen. Hij houdt er wel een paar blauwe plekken aan over, want die bocht gaat niet opzij natuurlijk, maar je moet er wat voor over hebben. Als tweede kwalificeert zich Eline Chehin (een snel nieuw gezicht dus) met 1:05.842 en als derde Angelina Weber (een bekend gezicht, maar Angelina is heel veel sneller geworden dan ze was!) met 1:06.151. Hierachter volgen een aantal bekende namen, zoals Cas Bije, Kane den Otter en Lorenzo Stolk. Deze heren zitten nog onder de 1:07, de rest van het veld zit hier boven. Niet dat er niemand tussen zit die ook een 1:05 kan rijden, maar kwalificeren is hier o zo moeilijk. 4 Ronden voluit maar en je mag dan niet 1 foutje maken!

De eerste heat start zoals gebruikelijk direct na de kwalificatie. Twee dames in de top 3, dat is nieuw voor de NCC, maar wel heel erg leuk! Meiden kunnen echt net zo goed karten als jongens, ze moeten het alleen leuk vinden. En deze dames vinden het dus leuk! Voor de start in Poeldijk gaat de baan eerst omhoog en vervolgens weer omlaag. Maarten weet hier handig gebruik van te maken en pakt bij de start gelijk een meter of 5, zie de video. Na 1 ronde valt Eline plotseling stil met een gebroken gaskabel. Het zou niet het enige probleem zijn. Verschillende rijders komen tijdens de heats binnen om hun kart te wisselen. Jammer.

Maarten loopt in deze heat verder uit, maar ongemerkt begint Angelina op hem in te lopen. Langzaam maar zeker komt ze dichterbij. Op een gegeven moment komen de achterblijvers in zicht en precies op dat moment begint zich het gevecht tussen Angelina en Maarten te ontvouwen. Bij het lappen van achterblijvers proberen de koplopers elkaar niet uit het oog te verliezen. Dat gaat met vallen en opstaan. Angelina ligt op een gegeven moment op kop, maar Maarten weet bij haar aan te pikken. Ze moet gaan verdedigen en daardoor gaan haar rondetijden omhoog en Maarten weet waar hij op deze baan kan inhalen! Even later ligt hij weer op kop en loopt weer op Angelina uit. Zo finisht de heat ook: Maarten 1, Angelina 2 en Cas Bije 3. Verder rijdt iedereen nog wel zo ongeveer waar hij begonnen is met een paar uitzonderingen. Waaronder uiteraard Eline die als 18de en laatste eindigt, terwijl ze zo mooi op de tweede plaats begon.

Zo'n 25 minuten na de finish van de eerste heat gaat de tweede heat van start http://www.youtube.com/watch?v=H9H-9Mzbm5g. Maarten loopt ook hier weer na de start meteen uit op de rest van het veld, maar dat heeft dit keer een andere reden. Angelina die op P2 is gestart rijdt in een kart waarin ze 5 seconden langzamer is dan in de eerste heat. Ze verdedigt haar tweede plaats echter met verve en houdt daardoor het hele veld op, terwijl Maarten er als een speer vandoor gaat. Ze houdt het 5 ronden vol en nadat haar motor ook nog is afgeslagen, rijdt ze de pits in om haar kart om te wisselen. Maarten heeft dan de staart van het veld alweer in zicht. Volgens de tijdwaarneming heeft hij het hele veld op een ronde gezet, maar of dat klopt weten we eigenlijk niet zo precies. Hij heeft er in ieder geval heel wat ingehaald. Cas Bije valt terug van de 3de naar de achtste plaats en de kleine Dustin Timmermans rijdt van de elfde naar de vierde plaats. Eline rijdt van de 18de naar de 7de plek (!), maar verder zijn er geen grote verschuivingen.

Door de pech van de beide dames staan in de derde heat achter Maarten op P1, Kane den Otter op P2 en Lorenzo Stolk op P3. Deze twee heren hebben keurig constant gepresteerd en danken daar hun goede startposities aan. Ook in de derde heat weet Maarten bij de start iedereen een loer te draaien en begint meteen met een flinke voorsprong. Kane en Lorenzo zetten de achtervolging in, maar hebben ook hun handen vol aan elkaar, dus Maarten kan weer prima profiteren en loopt lekker uit.  Hij weet uiteindelijk vrij makkelijk opnieuw als eerste te eindigen. Een fraaie Hattrick dus. Een beetje geholpen door pech bij de concurrentie, we hadden het nog moeten zien als Angelina die tweede heat gewoon een goed kartje had gehad, of als die gaskabel bij Eline niet was gebroken. Echt jammer, but it's all in the game.... Deze heat rijdt Angelina van de 15de naar de 4de plaats en dan kan je toch wel wat. Ze zet ook nog eens de snelste tijd van de dag neer, een snelle 1:04.982. Ted Monfils, die de hele dag een beetje onzichtbaar was, zet een prima tweede tijd neer (1:05.048) en Maarten rijdt de derde tijd van de dag (1:05.172).

Al met al pakt Maarten van der Laars dus de eerste overwinning van dit seizoen. De volgende twee races gaan we naar buiten, te beginnen op zaterdag 12 maart in Antwerpen en op 9 april in Oldenzaal. We zullen zien hoe het gaat lopen...
Onze foto's van deze wedstrijd vinden jullie hvia de linkhttp://www.maartenvanderlaars.nl/index.php/fotos?func=detail&id=137 , video's van deze en voorgaande wedstrijden : http://www.youtube.com/user/bvdlaars


C.point Racewear, Made to Win

Offline

Forum footer

© Copyright 2024. Powered by Qbixx | Webservices